Vitray’da cam renklerinin uyum ve flörtözlüklerinin yanında camların doku ve ışıltılarının birleştiği muhteşem cam sanat dalı olan vitray uygulandığı mekan ve alanlarda ortamı misli misli değiştirip değerlerine değer katar. İnsan mekanın o renkli ahengi güzelliğinin içersinde bir anda kaybolur gider. Vitray’ı anlamak, bilmek birazda insanın ilgi odağında olması olması gerekir. Vitray’ın muhteşem güzelliği karşısında tutkuya dönüşmesinden sonra vazgeçilmezi olur, baktıkça bakası gelir saatlarce, bir nevi içersinde kaybolur gidersiniz. Örneğin içeceğinizi alıp şöyle koltuğunuza oturupta bir deniz ve yelkenli konseptinin yer aldığı bir vitray çalışmasında yelkenlinin içersinde siz ve sevdiğiniz insanlarla beraber yada yalnız olarak epeydir hayalini kurduğunuz ülkelere uçsuz bucaksız engin denizlerin köpüklü suları içersinde yavaş yavaş akıp gideceksiniz belkide. Hayal bu, vitray sanatının camlarda buluştuğu kompozisyon. Ebedi güzellik. Uçsuz bucaksız, süregelen, sonsuz güzellik muhteşem vazgeçilmez cam sanat dalı…
İyi bir vitray nasıl olmalı aşamaları ile ilgili kısa bilgiler vermek gerekirse bu bilgi çok uzunda olabiliyor detaylara girilince. Kısaca hepsi ayrı ayrı cam parça ve parçacıklarından oluşur vitray sanatı. El emeği göz nuru cam güzeli Vitray böyle bir sanat dalı kısaca. Vitray’ı sanat olarak kabul edilmeli ki zaten tartışmaya açık değil bu husus.Kişi sanatın ve el sanatının maddiyatla karşlığının ölçülemiyeceğini benimsemesi gerekir. Sanat ve sanatçının değerini bilip ona göre yola çıkması gerekliki buradada kişinin bakış açısı ve anlayışı devreye girmektedir. İlk bakışta vitray sanatı camdan bir bütün oluşturmakta. Herkes vitrayı tercih etmeyebilir. Çünkü onu anlamak, onun tercih sebebinin sanatla camın kaynaşımı olan Vitray’ı bilip tanıması gerekir.
Yıllar önce bir müşterim bana iç oda kapılarında vitray kullanmak süretiyle vitray siparişi verdi. Vitray’larını yapıp yerine montajlarını gerçekleştirdik. Müşteri mekana montaj bitiminden sonra dahil oldu ve şöyle bir vitray ve kapıları inceledikten sonra ”Üstadım ellerinize sağlık çok güzel olmuş” dedi. Ben her montaj sonrası bunları duymaya alışkınım öğünmek gibi olmasın. Sonra devam etti” Ben kapının renginden dolayı mobilyacı arkadaş ile anlaşmazlık yaşadım sevmemiştim kapıları ama vitraylarınız bu görüşümün aksine kapılarımı sevmemi sağladı” demişti. Burada aslında kapı ile vitray bütünleşip ortamı çok değiştirip mekana ve ortama ayrı bir değer kattığı için müşterimiz diğer unsurları unuttu sonuç itibari ile. Yani belirttiğim gibi Vitray’ı sevmek, anlamak ve değer vermek ve tabiki meraklısıda olmak gerekir.
VİTRAY FİYAT VE MALİYETLERİ;
Vitray maliyetli bir işdir herşeyden önce. Malzemeler tamamiyle yurtdışından ithal edilir. Malzemeler Türkiye’deki ithalatçı firmalardan günlük döviz kuru karşılığında temin ederiz.Ana maddemiz cam ve diğer birleştirici emtialar olan bakır folyo ve lehim malzemeleride yurt dışı kaynaklıdır. Birde işin devamında el işçiliği olduğunda ve bu ciddi süreç aldığında çokta ucuz olmayan vitray fiyatları ortaya çıkmaktadır. Vitray’ın fiyatında rolü en çok değişkenlik sağlayan vitray deseninin işçiliğinin yoğunluğu ve camın kalitesine göre farklılık gösterir. Yani işçilik ve cam kalitesi arttıkça vitrayın fiyatı artar. Çoğu sanatsever bunu bilmez.Vitray’a genel gözle bakarki haklıdır. Kişi detay ve istediğini bilirse doğru sonuca ulaşacaktır. Günümüzde orijinal gerçek vitrayların başlıca iki çeşidi güncelliğini korur bunlar tiffany vitray ve kurşunlu vitraylardır. Mozaik vitraylarda vardırki daha çok arkası kör duvarlarda tercih edilir bu vitray çeşidi. Ama tiffany vitray ve kurşunlu vitray kadar hassas cam kesimi gerektirmez.Bunların dışında az maliyet ve işçilikli az olan boyama vitray, cam üzerine baskı yapılan baskı vitray çeşidi ve folyo sticker denilen sahte vitray ürünleride mevcuttur. Diğer sanatsal vitray çeşitleride vardır ama günümüzde en çok tiffany vitray ve kurşunlu vitraydır tercih edilen vitray türlerdiri. İşte burada Vitray seçimi yapmak sanatsever için önemli. Geçici sıradan ürünler mi? Yoksa dünya var oldukça kalıcı, yaşayan ve değeri olan orijinal Vitray’lar mı? Tercih tabiki kişi yani sanatseverlerindir. Artık günümüzde maliyetler çok önemli olduğu için bu görüş vitray sanatınıda sekte vurmaktadır. Sadece vitray sanatına değil diğer el sanatlarıda yavaşlama ve hatta kimi meslekler bitme durumuna gelmiştir. Ama günümüzde gerçek vitrayı bilip tanıyan hala sanatsever insanlar var. Vitray sanatını sevelim ve mekanlarımızda yer verelim, yaşatalım onu yaşatalimki hayat kalitemize kalite katıp, mekanlarımıza zenginlik katmaya devam etsin. Bol sanatlı günler.
ZAİM ŞENGÜN